Koll på plånboksfrågor
Få koll på de privatekonomiska frågor som debatteras, analyseras och aktualiseras just nu.
Här kan du ta del av analyser, rapporter och tips om privatekonomi och finansiell hälsa.
Vi är privatekonom Arturo Arques, hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll och ungdomsekonom Julia Hofvendahl. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.
2024-11-25 07:00
Reor och kreditköp lockar många ungaBlack week och Black Friday lockar med shopping och reor. Men det gäller att hålla i plånboken. Var fjärde ung kvinna uppger att de lätt dras med vid reor och 43 procent av kvinnorna i 18-22-årsåldern gör ibland impulsköp som de ångrar visar en ny undersökning från Swedbank.
2024-10-30 08:00
Ojämnt fördelat ansvar för barn kan leda till över en miljon i inkomstskillnadEtt ojämlikt uttag av föräldraledighet kan leda till stora inkomstskillnader, även för par som i grunden tjänar ungefär lika mycket. Arbetar man sedan deltid under en längre tid kan det bli långt över en miljon i inkomstskillnad, och dessutom tusenlappar i förlorad pension. Det visar nya beräkningar från Swedbank.
2024-10-28 07:30
Veckopengen viktig när sociala medier ökar köptryckSwish, gejmingvaluta och sociala medier påverkar barns syn på sparande och konsumtion. Veckopeng är ett bra sätt att lära barn hushålla med begränsade resurser och förstå pengars värde. Det visar en ny rapport från Swedbank och sparbankerna.
2024-09-25 08:00
Dämpad prisökning på hushållens matkassarEfter en period med kraftigt stigande livsmedelspriser har utvecklingen det senaste året dämpats betydligt och ligger nu i linje med den allmänna prisutvecklingen. Sedan årsskiftet har livsmedelspriserna stigit med 1,5 procent och sedan ett år tillbaka med 1,3 procent. Det visar Swedbanks matkasse som mäter prisutvecklingen på livsmedel i Sverige.
2024-09-19 12:46
Mer pengar till hushållen i regeringens höstbudgetEfter en period med stram finanspolitik öppnar nu regeringen plånboken och föreslår reformer på 60 miljarder. En prioriterad grupp i år är hushållen. Höginkomsttagare och personer med sjuk- eller rehabiliteringspenning är de som får mest. För dem kan det handla om flera tusen kronor i månaden i sänkt skatt och ökade bidrag.
Här hittar du tips och guider för en tryggare privatekonomi och en god finansiell hälsa.