Sparbanksstöd till musikaliska kaféträffar för dementa i Sjöbo

Lundalands filharmoniska orkester vill skapa bättre interaktion och glädje för människor med demens genom improviserade musikövningar. Metoden kallas för Music in Mind och sedan 2022 har föreningen bjudit på unika musiksessioner på flera särskilda boenden i Skåne. Nu tar de nästa steg och startar musikaliska kaféträffar i Sjöbo för dementa som bor hemma. Sparbanken Skåne är med och gör initiativet möjligt. 

En man och en kvinna sitter och sjunger och spelar gitarr  framför deltagare på musikträff.

- Demens är en oerhört tuff sjukdom för den drabbade men också för den som är anhörig. När vi varit på särskilda boende har vi sett goda resultat socialt för de som lever med demens och vi har haft fantastiska möten. Även forskning visar att deltagarna interagerar och reagerar bättre efter de tagit del av metoden. Våra nystartade träffar kan nu fungera som ett stöd även för de som är i ett tidigare stadie i sjukdomen och de som lever i en parrelation kan komma till oss och ha roligt tillsammans, säger Kristofer Wåhlander projektledare för Lundalands filharmoniska orkester.

En gång i veckan med start våren 2025 erbjuds alla som lever med demens och deras anhöriga i Sjöbo att delta i kaféträffarna på Kärnan för att ta del av Music in Mind. På plats finns då musiker från Lundalands filharmoniska orkester och personal från Sjöbo kommun. Det ingår fika och tanken med träffarna är att det ska bli en glädjande stund men också ett sätt att minska och förebygga ensamhet.

Metoden Music in Mind är från början utvecklad av en kammarorkester i Manchester och går ut på att utbildade musiker reagerar på deltagares impulser och på det sättet skapas ett musikaliskt samspel - helt olika varje gång och helt unikt utifrån den som deltar. I mötet används speciella instrument som exempelvis klockor, trummor och tamburiner. Deltagarna upptäcker snabbt att de kan påverka utvecklingen av musiken och blir av detta stärkta både i självförtroende och i levnadsglädje.

-  En deltagare sa till oss: ”Jag känner mig som 20 år yngre men säg inte det till någon för då drar de kanske in pensionen”, säger Kristofer Wåhlander.

Music in Mind handlar inte om prestation eller underhållning utan om ögonblicken när improvisationen tar över. De nya kaféträffarna blir möjligt i Sjöbo med hjälp av stöd från Sparbanken Skåne. Varje år investerar banken delar av överskottet i samhällsutvecklande projekt och initiativ i verksamhetsområdet.

- Vi har stöttat initiativet under deras utveckling tidigare och nu fortsätter vi med kaféträffarna i Sjöbo så att ännu fler som har en tuff tillvaro kan få stöd av metoden. Det är viktigt för oss att stödja olika grupper i samhället och något så grundläggande som hälsa och välmående, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.

Vad har ni för erfarenheter från tidigare Music in Mind-satsningar?

- Vi musiker har alla blivit skickligare och snabbare på att få resultat från deltagarna. Vi svarar bättre på de impulser vi får. Vi är egentligen inte vana att skapa musik i stunden som vi gör här. Att kunna reagera på impulser tillsammans med deltagare är en konst i sig. Det är faktiskt svårt att sätta ord på vad det är som sker i de fantastiska mötena men man kan säga att vi på något sätt kommer nära meningen med livet, menar Kristofer Wåhlander.

Läs mer på sjobokommun.se

0