Vi pratar gärna pengar tidigt! Det gör vi för att inspirera barn och unga att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Genom UtbildningsForum erbjuder vi kostnadsfria föreläsningar i privatekonomi för elever i alla åldrar. Föreläsningarna är ungefär 60 minuter långa och kan genomföras för skolklasser, föreningar och på andra platser där barn och unga finns. Föreläsningarna är stiftelsefinansierade och ickesäljande. Välkommen att boka!
Ung ekonomi
Vi utbildar elever i privatekonomi
Kostnadsfria föreläsningar för skolor.
- Värdet av pengar
- Prata pengar med barn
- Ung ekonomi
- Ung vuxen
- Ung investerare
Vad innehåller föreläsningarna?
-
Värdet av pengar (lågstadiet)
Hur lär man sig värdet av pengar när de flesta är digitala? Hur får man pengar och vad händer när de är slut? I den här föreläsningen pratar vi om vad pengar är och eleverna får gissa vad saker kostar genom att placera bilder på en värdelinjal. Vi visar underhållande filmklipp, pratar veckopeng och eleverna räknar tillsammans ut hur mycket man kan spara ihop efter ett visst antal veckor.
-
Prata pengar med barn (mellanstadiet)
På mellanstadiet har en del barn vecko- eller månadspeng vilket ger en möjlighet att träna på att hushålla med begränsade resurser och lära sig förstå pengars värde. På ett underhållande sätt tar vi upp vikten av att spara och hantera eventuella egna pengar. Vi visar roliga videoklipp, diskuterar spartips och har frågesport. För att barnen ska känna sig extra trygga tar vi också upp nätetik och bedrägerier.
-
Ung Ekonomi (högstadiet)
Det här är en inspirerande och interaktiv föreläsning om hur sund privatekonomi praktiseras. I tonåren börjar många ta större ansvar för sina egna pengar. Just därför ger vi en inblick i hur roligt och viktigt det är att hålla koll på inkomster och utgifter för att få en bra start tidigt i livet. Vad händer om man till exempel inte kan betala sina räkningar? Hur viktigt är det att spara och vad är okej att låna till? Hur stor skillnad gör egentligen småutgifter? Vi belyser vikten av att ha kontroll på och planera sin ekonomi. Med hjälp av mentometerknappar får eleverna ta ställning till ekonomiska frågor och tillsammans med föreläsaren sätta ihop en budget likt TV-programmet ”Lyxfällan”.
-
Ung vuxen (gymnasiet och unga vuxna upp till 25 år)
Att bli vuxen innebär en stor förändring och med det kommer mer ansvar. Det här är en nyttig föreläsning för den som håller på att bli eller precis har blivit vuxen där vi på ett lättsamt sätt går igenom vad man ska tänka på när det gäller sparande, budget, skuldfällor eller helt enkelt nya livssituationer. När det är dags att flytta hemifrån, ta hand om den egna ekonomin, studera vidare eller arbeta är det viktigt att ha koll. Vi använder oss av mentometerknappar där deltagarna är med och svarar på olika frågeställningar.
-
Ung investerare (gymnasieelever och unga vuxna)
Aktiehandel intresserar många unga. I den här föreläsningen fördjupar vi oss i sparande. Vi går igenom hur man investerar, vad som är viktigt att känna till och hur man hanterar riskerna. Vi pratar aktier, fonder, börser och introducerar hur man analyserar aktier. Eleverna får också tips på en aktiesimulator för att på egen hand träna på att investera med fiktiva pengar.
Vill du komma i kontakt med oss? Tveka inte att höra av dig.
Teasers från våra föreläsningar
Säkerhet
Det ekonomiska kretsloppet
Vad är ekonomi?
Övningsuppgifter
Privatekonomi handlar om mycket mer än siffror. Du behöver du lära dig söka relevant information, planera för olika situationer och göra medvetna val.
För årskurs 4-6
Uppgifter som passar bra att göra efter föreläsningen "Prata pengar". För att boka föreläsningen se längre upp på sidan.
För högstadiet och gymnasiet
Uppgifter som passar bra att göra efter föreläsningen "Din ekonomi. Din framtid." För att boka föreläsning se längre upp på sidan.
Övningsuppgifter nivå 1
Övningsuppgifter nivå 2
Tidningen Lyckoslanten
Lyckoslanten och Spara & Slösa har i många år inspirerat barn till ekonomiskt hållbart tänkande. Tidningen skickas gratis till åk 4-6.
Ung Företagsamhet
Ska du driva UF-företag? Hos oss får du gratis företagstjänster under UF-året.