Meny
Våra tjänster

Dödsbo och bouppteckning när anhörig gått bort

När en nära anhörig går bort handlar det inte bara om att bearbeta sorgen, utan det dyker också upp många praktiska frågor. Här förklarar vi vad du behöver göra själv och vad vi som bank kan hjälpa dig med. 

Kvinna sätter ner en pelargon i en utekruka

Det här gör du:

1. Se över dödsboet (tillgångar och skulder)

Ett dödsbo är en avliden persons tillgångar och skulder. Tillgångar kan vara till exempel pengar, aktier, fonder, bostad och lösöre som möbler, bil, smycken. Vid ett dödsfall blir de personer som enligt lag eller testamente är arvingar dödsbodelägare. Dödsboet upphör när det gjorts ett arvskifte och dödsboets eventuella tillgångar fördelats ut till arvingarna.

2. Gör en bouppteckning, deklarera dödsbo

En bouppteckning är en sammanställning som dödsbodelägarna gemensamt gör över den avlidne personens tillgångar och skulder. Den behöver göras och skickas in för registrering inom fyra månader efter dödsfallet.

3. Gör arvskiftet – dela upp arvet

Nu är det dags för arvskifte, det vill säga dela upp den avlidnes eventuella tillgångar mellan arvingarna. När bouppteckningen är registrerad och arvet ska fördelas behövs en arvskifteshandling. Arvskifteshandlingen är ett skriftligt avtal som visar vem som ska få vad av de tillgångar som finns i dödsboet. 

Det här gör vi:

När vi får kännedom om dödsfallet av Skatteverket sker följande:

  • Betal- och kreditkort samt BankID spärras

  • Internetbanken och telefontjänsten Kundcenter avslutas

  • Tjänsten e-faktura sägs upp, och alla framtida fakturor skickas istället som pappersfakturor

  • Privatgiro avslutas

  • Dispositionsrätter för god man, förvaltare och övriga personer tas bort

  • Kapital- och räntebesked skickas till dödsboets adress och till ev. efterlevande make/maka

Behöver du hjälp med det juridiska?

Ta hjälp med bouppteckning, dödsboförvaltning och arvskifte. Välj själv vad du vill ha hjälp med – via vår samarbetspartner Familjens Jurist.

Andra läste också

  • Arvsrätt och arvsklasser

    Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig?  Läs mer om arvsrätt, arvsklasser och hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

    Arvsrätt och arvsklasser
  • Arvskifte – dela upp arv

    Arvskifte betyder att dela upp den avlidnes eventuella tillgångar mellan arvingarna. Här kan du läsa om hur du gör för att flytta över de tillgångar som dödsboet har i Swedbank till arvingarna.

    Så här delas arvet upp
  • Testamente, gåvobrev och arv – det här gäller

    När någon avlider kan det vara skönt att vara lite förberedd på vad som gäller – och inte minst att få veta hur de val som görs medan alla är i livet kan påverka längre fram.

    Testamente, gåvobrev och arv – det här gäller