- Mest spännande var att gräva fram saker i jorden. Jag hittade pärlor. Jag tycker det är intressant att få veta mer om sakerna från förr i tiden, säger Alma som går i femman och som besökte Arkeologiskolan med sin klass.

Under upplevelsedagen får eleverna bland annat gräva, tvätta och dokumentera fynd som de hittar i grävlådor. Genom olika moment genomför de samtliga steg som ingår för arkeologer och det finns chans att hitta riktiga fynd från historien.

- Det var roligt att lära sig så mycket nytt. Jag minns att arkeologen berättade om en skål som de hade hittat i utgrävningarna i Uppåkra. Tänk att man kan hitta så fina saker i jorden! När vi var där och fick tvätta våra saker som vi grävde fram kom det fram en liten del av en kruka, säger Karl som går i samma klass.

Ann-Sofie Gerdtham, lärare, menar att Arkeologiskolan satte guldkant på tillvaron.
- Tänk om vi kunde få jobba så här praktiskt oftare! Jag märker hur eleverna lär sig på ett annat sätt när de jobbar med alla sinnen i verklig miljö. Besöket väckte en stor nyfikenhet och många frågor hos dem. De vill förstå och det finns en upptäckarglädje hos alla, säger Ann-Sofie Gerdtham.

Utöver teoretisk och praktisk kunskap om arkeologi får besökarna en guidad visning i Halvdans och Meias fotspår – karaktärerna ur Martin Widmarks barnböcker om Halvdan Viking. De får också besöka utställningen Underjorden, där barnen lära sig mer om de komplexa kulturlager som arkeologer arbetar med. Upplevelsedagen är kostnadsfri för skolorna och bakom satsningen står Sparbanken Skåne med ägarstiftelser.