Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Sparbanken Skåne stödjer satsning i skånsk tjejfotboll
Projektet Double Hattrick by FC Rosengård ska få fotbollstjejer i Skåne att fortsätta med fotboll och engagera sig i föreningslivet så länge som möjligt. Varje säsong får 18-20 flicklag från skånska föreningar inspirationsträning och gemensamma fotbollsaktiviteter genom projektet. Nytt för säsongen är att upp till 100 unga kvinnor får möjlighet att utbilda sig till ledare. Sparbanken Skåne stödjer projektet för att skapa en hållbar tjejfotboll i regionen.
Projektet Hattrick startade 2018 och Sparbanken Skåne har stöttat satsningen sedan starten. Under säsongen 23/24 gör bankens engagemang att 14 föreningar* i bankens verksamhetsområde kan ta del av projektets olika delar kostnadsfritt. Satsningen blir möjlig tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen ska kunna komma till nytta ute i det lokala samhället.
Hattrick är uppdelat i två spår. Spår ett riktar sig till flickor mellan 12 och 15 år där laget får besök av två A-lagsspelare i FC Rosengård samt elittränare för en inspirationsträning. Samma dag får de också en föreläsning i Ung Ekonomi som banken erbjuder. Under säsongen får de dessutom uppleva en match tillsammans med FC Rosengårds A-lagsstjärnor på Malmö IP och även möta andra flicklag i den avslutande cupen Hattrick Cup.
Spår två riktar sig till unga kvinnor mellan 15 och 25 år som är intresserade av ledarskap och att arbeta med barn och unga. Syftet med den delen är att hitta och utbilda kvinnor till ledare som i sin tur kan locka fler tjejer att spela fotboll.
- Vi ser att många tjejer slutar spela fotboll i en tidig ålder. Hattrick är ett sätt att inspirera och skapa förebilder. Vi ser att vi har en möjlighet att påverka eftersom det är viktigt med kvinnliga förebilder och de kan dessutom skapa en trygghet. Idag finns det fler manliga ledare inom fotbollen och tanken med vårt nya ledarspår är att det ska sänka tröskeln för unga kvinnor att bli ledare, säger Emma Franzén, koordinator för Double Hattrick by FCR.
- Lokala fotbollsföreningar gör ett fantastiskt jobb som betyder mycket och genom idrotten lär sig många unga saker de har nytta av resten av livet. Vi tycker det är viktigt med förebilder och inspiration för att fler tjejer ska stanna länge i föreningslivet. Genom Double Hattrick kan vi vara med och höja statusen på damfotbollen, ge unga nya erfarenheter och en rolig upplevelse, säger Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne.
Askeröds IF i Hörby kommun är en av föreningarna som får ta del av Hattrick säsongen 23/24. I februari fick deras flicklag besök av A-lagspelare och tränare från FC Rosengård och tränaren Annika Stuhre tycker satsningen på tjejer är viktig.
- Tjejerna i vårt lag är födda 2010 och 2011 och är nu i en känsligare ålder där en del väger om de ska fortsätta med fotbollen eller inte. Jag tror det är en bra morot att få träffa elitspelare och att de får ha roligt tillsammans. De behöver inte bara fysisk aktivitet utan också gemenskapen idrotten skapar, säger Annika Stuhre.
Vad gör Sparbanken Skånes stöd till Double Hattrick för skillnad?
- Det möjliggör att vi kan genomföra det här överhuvudtaget. Det skapar ett mervärde ute i de skånska föreningarna och att banken dessutom bidrar med kunskap i ekonomi tycker vi är jättebra eftersom unga har nytta av att lära sig om privatekonomi tidigt till exempel i samband med första sommarjobbet, säger Emma Franzén på FC Rosengård.
*Föreningar i bankens verksamhetsområde som deltar i spår 1 23/24: Dalby GiF, Uppåkra IF, IF Lödde, Lunds BK, Lunds BoIS, Södra Sandby IF, Veberöds AIF, Värpinge IF, Askeröds IF, IFK Simrishamn, Sjöbo IF, Spjutstorps IF, Tomelilla IF, Ystads IF FF
Fler projekt för jämställdhet som Sparbanken Skåne stödjer 2024
- Projektet #freeattleva som genomförs av Freezonen, kvinno-tjej-brottsofferjour. Det är en satsning på högstadier och gymnasier sydöstra Skåne för att kunna nå barn och unga och diskutera våldsutsatthet. Projektet skapar en plattform där ungdomarna kan utforska, diskutera samt uttrycka sina tankar och känslor kring temat att leva fritt från våld och mobbning. Föreläsningar, workshops och kreativa verkstäder skapar eleverna konst kring tema schyssta relationer. 22/23 nåddes 1700 elever av projektet och banken stödjer projektet framåt för 24/25.
- Föreläsningskväll i Hässleholm i februari ”Trygga barn Trygga vuxna” som arrangerades av Frida Kvinnojour. Utmaningar i dagens samhälle, hur hot och våld i familjer drabbar barnen, paneldebatt.