Under 2023 delas 250 Skånes Idrottsledarstipendier ut till idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Vi hyllar ledarna eftersom de har stor betydelse för samhällsutvecklingen. Bakom stipendierna står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne. Här är några av 2023 års idrottsledarstipendiater.
Ahmed Omar, City Skolidrottsförening
Ahmed Omar är 19 år och har engagerat sig som idrottsledare i City Skolidrottsförening i Kristianstad sedan föreningen startade för tre år sedan. Föreningen bedriver spontanidrott för 350 medlemmar på helger. Ahmed började som idrottsledare eftersom han själv saknade en fritidsaktivitet och såg att många barn och unga också gjorde det.
- Många av våra medlemmar har ingen kontakt med föreningslivet alls och har inget att sysselsätta sig med. De flesta kommer ursprungligen från andra länder än Sverige och eftersom jag själv brinner för idrott och såg att det var fler som behövde något att göra valde jag att bli ledare. I föreningen har vi alla typer av aktiviteter, vi tävlar inte utan vi håller bara igång kroppen genom till exempel dans och fotboll, berättar Ahmed Omar.
Föreningen har medlemmar från 5 till 25 år och Ahmed menar att han som idrottsledare inte bara hjälper barn och unga i föreningen att sysselsätta sig utan också att ha kul och träffa nya kompisar.
- Jag är glad över stipendiet, men när jag hörde varför jag fått Skånes Idrottsledarstipendium blev jag ännu gladare. Föreningen menar att jag är bra och att barnen ser mig som en förebild. Det känns i hjärtat och ger mig energi att fortsätta vara ledare. Vi har en bra gemenskap här, menar Ahmed Omar.
Elna Jönsson, Önneköps IF
Elna Jönsson, 14 år, har varit idrottsledare i 1,5 år i fotbollsklubben Önneköps IF, en förening på cirka 180 medlemmar. En gång i veckan tränar hon åtta tjejer i åldern 11-13 år tillsammans med en kompis. Laget är Önneköps IF:s första tjejlag på väldigt länge och en av deltagarna är dessutom Elnas lillasyster.
- Jag tycker det är kul att vara ledare och lär mig att ta ansvar och hur man leder en grupp. Jag var inte alls beredd på att få stipendiet och tänkte wow, det känns kul, säger Elna Jönsson som överraskades med stipendieutdelning på Sparbanken Skånes kontor i Hörby.
Hon tränade fotboll som väldigt liten men gör det inte längre. Istället fokuserar hon på ledarengagemanget. Föreningen som nominerat henne menar att hon tar ledaruppdraget på stort allvar och är en talang.
- Jag tycker det är extra kul att träna andra unga som är i min egen ålder, säger Elna.
Mina Westesson, LUGI Gymnastikförening
Mina Westesson är 19 år men har trots sin unga ålder varit engagerad som ledare i flera år i föreningen. Hon tränade själv truppgymnasitik i tio år men i samband med att hon la träningen på hyllan bestämde hon sig för att engagera sig som ledare för barn- och unga. Nu tränar hon tre olika lag där de yngsta barnen är 7 år och de äldsta är 12 år. Totalt har hon träningar fem dagar i veckan och det är stor variation på träningarna då exempelvis den äldsta gruppen just nu jobbar mot målet att vara med i USM.
- Det känns jättefint att vara en del av barnens utveckling och följa deras gymparesa. Jag tycker det är viktigt att göra samhällsnytta och uppmuntra till mer fysisk aktivitet. Jag är väldigt glad för det här stipendiet och över att föreningen ser mitt arbete. Vi är ändå 150 ledare i föreningen och jag blir faktiskt varm i hjärtat av att tänka på att jag fått detta. Det ger mig bra motivation att fortsätta att göra skillnad, säger hon.
Ann-Katrin Andersson, Eslövs Badmintonclub
Ann-Katrin började engagera sig som ledare när hennes barn började spela badminton. Nio år senare är hon idag tränare för två barngrupper i åldern 10-15 år och hon tränar själv badminton tre gånger i veckan.
- När mina barn började spela badminton blev jag tillfrågad om jag ville vara idrottsledare. Jag engagerar mig framför allt eftersom jag tycker sporten är riktigt rolig och för att få se barnen utvecklas. Jag tycker det är extremt viktigt att vi vuxna ställer upp som förebild för barnen och visar att det är kul att idrotta. Dagens unga behöver röra på sig då vi har ett väldigt stillasittande samhälle. Det är en stor ära att få stipendiet och riktigt trevligt att föreningen har förtroendet för mig och nominerade. De överraskade mig verkligen på träningen med stipendiet, berättar en glad Ann-Katrin Andersson.
Moa Wallin, Kristianstad Taekwondo IF
Moa Wallin, 16 år, lägger ner mycket tid på taekwondon och har tränat i åtta år. Hon brinner för sin idrott och 2022 blev hon till exempel Nordisk mästare. Idag är hon idrottsledare i Kristianstad Taekwondo för en grupp på ungefär 25 barn mellan 8 och 10 år.
- Som idrottsledare blir man en förebild för de man tränar men ofta förknippar vi förebilder med vuxna. Jag tror det kan vara bra att också för barn att ha yngre tränare som förebilder. Jag tycker jag har utvecklats mycket som person och fått bättre självförtroende sedan jag blev ledare. Dessutom gillar jag att jobba med barn och se deras utveckling inom idrotten. Det känns jättebra att få vara en del av deras träningsresa, säger Moa Wallin.
Moa har engagerat sig som ledare i nästan två år och hoppar även in som hjälptränare i andra grupper när behovet finns.
- När jag fick reda på att jag skulle få stipendiet blev jag lite chockad och ser detta som en bekräftelse på jobbet jag lägger ner på barnens träning. Jag får något tillbaka. Kanske använder jag pengarna till att kunna betala en del själv på viktiga event och tävlingar inom taekwondon, vi får se, säger hon.