Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Räntor, priser och kurser
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Rider och Sparbanken Skåne kraftsamlar till kompetensutveckling i Kristianstad

Sparbanken Skåne förenar krafter med nätverket Rider i Kristianstad för att hjälpa unga att ta steget in på arbetsmarknaden. Genom projektet erbjuds unga arbetstillfällen för att testa olika yrken samtidigt som det lokala näringslivet knyts närmare morgondagens kompetens. Banken skjuter till en miljon kronor till projektet vilket bland annat bidrar till att de företag som ger unga en arbetsmöjlighet endast behöver stå för halva ersättningen till ungdomarna.

Nätverket Rider tillsammans med bankchef Helen Göransson
Bankchef Helen Göransson tillsammans med Tim Omorogieva och Saleh Shammout och Adelisa Zigoviz, från nätverket Rider.

Banken kommer också att erbjuda arbetstillfälle inom ramen för Rider och öppnar dessutom upp det egna nätverket med näringslivskontakter för att förhoppningsvis bidra till att nya kontakter knyts.

Nätverket Rider har startats av Kristianstadsprofilen Tim Omorogieva tillsammans med Sara Salman och företaget Wikan Personal. Rider går ut på att ge unga möjlighet att pröva yrken redan från gymnasieåldern samt att arbeta utifrån ungas behov på arbetsmarknaden. Modellen ska gynna både ungdomar och näringslivet. Idéen fick Tim Omorogieva när han såg utmaningar för näringslivet i att möta ungas kompetens men också att det fanns få möjligheter för unga att testa olika typer av yrken.

- Här får nu ungdomarna en möjlighet att pröva yrken de är intresserade av och samla erfarenheter till sin meritförteckning samtidigt som de tjänar pengar. De får tillgång till ett nätverk som de vanligtvis kanske inte hade fått. Det finns mycket kreativitet och engagemang att tillgå hos de unga idag om de får tillgång till rätt verktyg, säger Tim Omorogieva.

Målet för Rider 2024 är nu att knyta till sig ett tjugotal företag i Kristianstad som kan erbjuda arbetstillfällen till ungefär 30 så kallade Riders för att arbeta några timmar i veckan. 

- Vi kommer själva också erbjuda unga arbetstillfällen och såklart marknadsföra detta projekt gentemot vårt nätverk med näringslivskontakter. Vi ser att detta initiativ kommer att kunna göra skillnad och vi går också in med ett ekonomiskt stöd från sparbanken, vilket underlättar kostnaden för företagen att anlita ungdomarna, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Den miljon som nu banken investerar i satsningen är med och bidrar till att företagen som erbjuder arbetstillfällen bara behöver betala halva kostnaden för att ha en Rider. Satsningen blir möjlig tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att överskott från bankrörelsen ska kunna komma till nytta i det lokala samhället.

- Vi hoppas och tror att alla kan vinna på det här sättet att mötas på arbetsmarknaden. Den ungdom som kommer till en arbetsplats skulle kunna visa sig bli företagets framtida stjärna, säger Tim Omorogieva.

Mer om Rider

Läs mer om projektet Rider i Kristianstad.