Jämställd ekonomi och sparande

De flesta som lever tillsammans har någon form av gemensam ekonomi, men det inkluderar inte alltid sparandet. "Dela upp er ekonomi på ett sätt så att båda får möjlighet att spara, alltså även den som tjänar mindre", säger Sparbanken Skånes privatekonom Anders Hansson. 

Vuxna och barn sitter i soffan iklädda pyjamas, kvinna lyfter ett barn upp i luften

Så sparar ni för en jämställd ekonomi

  • Dela på småutgifterna

    Ofta är småutgifterna större än vad man tror och det tar av utrymmet som finns kvar att spara, framförallt om det är en av er som betalar merparten av dem.

  • Diskutera hur ni vill spara

    Vad passar er båda? Det finns olika sätt att se till att ert sparande blir mer jämställt. Antingen sparar ni på varsitt håll eller gör ni det gemensamt där ni ser till att båda har lika rätt till pengarna.

  • Spara i eget namn

    Sätt dig in i hur sparandet fördelas vid separation, skilsmässa eller dödsfall. Om ni till exempel skulle separera och ni är sambos är det viktigt att känna till att sparmedel inte ingår i bodelningen. Se därför till att var och en sparar i eget namn.

  • Kompensera under småbarnsår

    Om den ena tar ett större ansvar under småbarnsår där effekten blir en lägre lön bör den kompenseras så att båda har lika förutsättningar att spara. 

  • Glöm inte pensionen

    Det är viktigt att vara medveten om att pensionen grundar sig på den inkomst man haft under hela livet. Inkludera därför pensionsparandet för ett mer jämställt sparande. Ett alternativ kan vara att starta ett eget pensionssparande till den av er som har en lägre inkomst. Kom då ihåg är att sparandet ska vara skrivet som enskild egendom i ett äktenskapsförord så att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa.

Har du frågor om sparande?

Vi pratar gärna sparande med dig!

Privatekonomen: Småutgifter och småbarnsåren spelar roll

- I många hushåll är det kvinnorna som betalar en större del av de gemensamma småutgifterna, som till exempel saker till hemmet, presenter och annat till barnen om man nu har det. Ofta lägger man mer pengar än man tror på småutgifter. En utgift på exempelvis 500 kronor per månad kan bli stora summor i slutändan. Tänk om man istället kunnat starta ett månasdssparande i fonder för samma belopp? Därför är det viktigt att vara medveten om hur ni fördelar utgifterna, även de små, och kompensera den som har lägst lön på olika sätt, säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Ett enkelt sätt att få koll och strukturera upp just småutgifterna är att ha ett gemensamt konto med två bankkort menar Anders Hansson.

- Om man har ett konto med två kort så kan båda föra över lika mycket pengar dit för att använda till just mindre utgifter. Då blir det väldigt synligt för båda hur mycket småutgifter ni faktiskt har varje månad och ni betalar lika mycket. Båda får också bättre förutsättningar att sätta undan pengar till annat, säger han.

Om man skaffar barn är det särskilt viktigt att tänka på att jämställa ekonomin inom hushållet under småbarnsåren. Dels kan man försöka dela lika på föräldraledighet, VAB-dagar och eventuellt deltidsarbete.

- För om det är en som i större utsträckning är frånvarande från sitt arbete har den inte bara lägre lön utan också sämre förutsättning att spara för sin ekonomiska trygghet. Då gäller det att tänka till hur den personen kan kompenseras så att ekonomin blir mer jämställd, menar Anders Hansson. 

Få koll på dina köp med Utgiftskollen

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Graf över utgiftskollen

Andra läser också

Därför har kvinnor ofta lägre pension

Pensionen grundas på hur stora inkomster man haft under arbetslivet och eftersom kvinnor ofta tjänar mindre än män finns det en del saker att tänka på för att klara sig ekonomiskt den dagen det är dags för pension.

0