Efter ett par år med hög inflation och stigande räntor har hushållens kostnadsökningar dämpats och nu växer åter det ekonomiska utrymmet för många, visar beräkningar som gjorts till Skånsk konjunktur. Nästa år väntas Riksbanken fortsätta med räntesänkningarna samtidigt som flera skatter sänks.

För en skånsk tvåbarnsfamilj med bil, villa, tre miljoner kronor i bolån och två inkomster kan det handla om upp mot 4 500 kronor i månaden i lägre räntekostnader och skatter vid slutet av 2025. Det kan jämföras med att familjens kostnader för el, drivmedel, livsmedel och boräntor idag ökat med 8 000 kronor sedan september 2020.

Fortsatt tungt för arbetsmarknad och näringsliv

Även om köpkraften börjat stärkas så fortsätter konjunkturavmattningen att påverka den skånska ekonomin och den stora vändningen ser ut att dröja. Arbetslösheten fortsätter att öka i Skåne som helhet, och särskilt i de delar med något högre strukturell arbetslöshet som Malmö, Landskrona och Perstorp. I till exempel Ystad är ökningen mindre än i Skåne som helhet, medan arbetslösheten i Trelleborg är oförändrad sedan i våras och i Kristianstad har den under samma tid minskat.

Samtidigt har den rekordhöga sysselsättningen bland invånarna i Skåne fallit och detta i snabbare takt än på riksnivå. Det framgår av statistik från SCB som sammanställts i rapporten.

 

Sysselsättningsutveckling
Förändring Q2 2023-2024

Sysselsättningsutveckling Förändring Q2 2022-2023

Skåne

-0,3 %

+1,1 %

Stockholm

0,0 %

+1,5 %

Västra Götaland

-0,3 %

+1,5 %

Sverige

-0,2 %

+1,2 %

 

I det skånska näringslivet ökar konkurserna medan antalet jobb minskat med 2 900 under det senaste året. Det är främst i nordvästra Skåne som antalet anställda i företagen fallit tillbaka, men även i Lund minskar jobben i näringslivet medan de ökar marginellt i Malmö.

Sett till näringslivets omsättning tappar Skåne också där mer än riket i stort. Enda branscherna där Skåne utvecklats relativt sett bättre än övriga storstadslän är jordbruk, skogsbruk och fiske samt hotell och restaurang. Detta enligt SCB:s regionala omsättningsstatistik för första halvåret 2024.

 

Näringslivets omsättning H1 2024 (mdr kr)

Näringslivets omsättning Förändring H1 2023-2024

Skåne

681

-2,7 %

Stockholm

1 817

-1,7 %

Västra Götaland

1 205

-2,7 %

Sverige

5 862

-2,5 %

 

På andra sidan Öresund fortsätter Danmarks ekonomiska utveckling att gå starkt, mycket tack vare landets omfattande läkemedelsindustri. Desto trögare går utvecklingen på den för Sverige viktiga exportmarknaden Tyskland som brottas med svag utveckling inom industrin. Detta skapar stor osäkerhet för Sveriges och Skånes exportindustri framöver.

Liten ljusning på bostadsmarknaden i Skåne

Det är på bostadsmarknaden som en försiktig ljusning i konjunkturen börjar skymta med fler försäljningar och stigande villapriser. Även bostadsbyggandet som tidigare fallit i både Lund och Malmö ökar nu något igen. Lunds kommun stod ensam för 40 procent av alla påbörjade bostäder i Skåne under första halvåret 2024. En kraftig nedgång syns däremot i de delar av Skåne som tidigare inte drabbats av den lägre byggaktiviteten, som till exempel Eslöv, Höör och Tomelilla.

- Lägre räntor och sänkta skatter lättar trycket på hushållen, men den stora återhämtningen i konsumtionen har inte kommit. Vi ser ändå tecken på att bostadsmarknaden börjat röra på sig igen vilket kan ses som en tidig konjunkturindikator, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Exakt hur hushållen kommer att agera framöver återstår att se.

- Det blir intressant att se vilka erfarenheter som hushållen dragit av de explosionsartade kostnadsökningarna under perioden med hög inflation. Hur snabbt vågar man börja konsumera igen? Eller blir det mer prioriterat att bygga upp en ekonomisk buffert utifrån den osäkerhet som finns runt oss i världen idag? säger Anders Hansson, privatekonom på Sparbanken Skåne.

Fallande befolkningstillväxt kan öka arbetskraftsbrist
Rekordlåga fruktsamhetstal och skärpt migrationslag väntas leda till långsammare befolkningstillväxt i hela Sverige framöver. Enligt SCB:s senaste befolkningsprognos kommer Skånes befolkning att öka med drygt 5 500 personer i genomsnitt per år under 2024-2033, från att ha ökat med nästan 15 000 årligen under de senaste tio åren.

Särskilt tydlig är den lägre ökningstakten bland den arbetsföra befolkningen som kommande tio år väntas minska i hela nio skånska kommuner. Bland de som väntas minska mest befolkningsmässigt finns flera kommuner i nordöstra Skåne, medan Simrishamn är den enskilda kommun som förväntas tappa arbetsför befolkning i störst utsträckning.

- Den lägre befolkningstillväxten kommer att leda till ökad konkurrens om arbetskraften, även över Öresund. Vi kan också få se konsekvenser i form av nedläggningar av skolor, minskat behov av nya bostäder och allmänt förändrade konsumtionsmönster, säger Björn Ovander.

Totalt sett väntas ändå den skånska befolkningen växa i fortsatt snabbare takt än riksgenomsnittet. Mer om befolkningsutvecklingen finns att läsa i rapportens fördjupningstema.

Skånsk konjunktur november 2024 i sin helhet (pdf)

Om Skånsk konjunktur

Skånsk konjunktur är en oberoende rapport om det ekonomiska läget i Skåne som ges ut av Sparbanken Skåne sedan 2018. Materialet är baserat på ett stort antal statistikkällor och kvalitativa intervjuer. Det belyser skånsk konjunktur i dimensionerna invånare och näringsliv – i såväl övergripande perspektiv som ner på delregion- och kommunnivå. Analysen produceras av Øresundsinstituttet och publiceras två gånger per år.