Hoppa till textinnehållet

Starta en skol-idrottsförening din skola

En skolidrottsförening ger barn och unga möjlighet till en rolig och billig fysisk aktivitet i direkt anslutning till skoldagen.

Gillar du rörelse, motion och tycker det är roligt att leda aktiviteter för barn? Då kanske du vill starta en Skolidrottsförening på din skola.  Projektet möjliggörs tack vare Sparbanken Skånes ägarstiftelser.

  • Genom att starta en skolidrottsförening på skolan får unga leda unga och driva egna aktiviteter med rörelseglädje. Aktiviteterna sker utanför lektionstid på till exempel raster eller efter skoldagen slut och kan vara nästan vad som helst. Det viktiga är att man rör på sig, att alla kan vara med och att det är ungdomarna själva som leder.

    Precis som alla idrottsföreningar ska en skolidrottsförening styras demokratiskt vilket bland annat betyder att alla som vill är välkomna på aktiviteter och som medlemmar och att medlemmarna har möjlighet att påverka föreningens utveckling. Fokus i en skolidrottsförening ligger inte på vem som är vinnare och förlorare utan istället på rörelseglädje och gemenskap.

  • Att starta en skolidrottsförening och bli ledare är kostnadsfritt och projektet drivs av Skånes skolidrottsförbund och möjliggörs tack vare Sparbanken Skånes ägarstiftelser.


    En skolidrottsförening är enkel att bilda! Det räcker att ni är några som vill idrotta och som vill göra det tillsammans under organiserade former och bestämmer att ni är en förening och vad ni ska heta. Läs mer om hur du startar en skolidrottsförening på skolidrott.se

Vem står bakom projektet?

Projektet att starta en skolidrottsförening drivs av Skånes Skolidrottsförbund och möjliggörs tack vare Sparbanken Skånes ägarstiftelser.

Sparbanken Skåne stödjer föreningsliv, kultur och samhällsutveckling runt om i Skåne. Banken ägs till största delen av tre lokala sparbanksstiftelser. Dessa säkerställer att viktiga beslut fattas lokalt, tar även hand om vinstutdelning från banken och ser till att pengarna kommer samhället till godo.