För Simon Enarsson är fäktningen en naturlig del av livet och har egentligen alltid varit. Redan som sexåring började han träna fäktning och är idag ledare för en ungdomsgrupp i Lugi Fäktförening i Lund. Att han började med fäktning tidigt i livet förklarar han genom att hans pappa startade en fäktningsklubb på 70-talet som blev en självklar ingång till fäktningen för Simon. De tio första åren tränade han för sin pappa i klubben hemma i Ljungby och efter det blev det fäktgymnasium i Karlskrona. Men när det senare blev tid för studier flyttade Simon till Lund och började träna i Lugi Fäktklubb.

- Till en början tränade jag bara men sen blev jag engagerad i styrelsen. Efter ytterligare några år så började jag som hjälptränare i det som vi kallar fäktskola för de allra yngsta barnen. Efter det fick jag en egen grupp som jag tränade. Det blev naturligt för mig att fortsätta som tränare, berättar Simon.

Simon har svårt att sätta ord på vad i fäktningen som tilltalar honom. Men han vet däremot att den glädjen som han själv har när han utövar fäktning vill han gärna att barnen ska känna när de kommer till hans träningar. Att följa barns och ungas utveckling över tid betyder mycket för honom och han gillar framförallt av utmaningen i att lära ut kunskap på rätt sätt.

- Det som är roligast är när jag ser att jag har lyckats lära dem precis det jag tänkt. Att jag själv har kunskapen betyder egentligen inte att jag automatiskt kan lära ut. Jag måste hitta metoderna och hur jag når fram till barnet, både hitta orden och visualisera det jag vill få fram. Att hitta det spelet mellan tränare och utövare är en ständig utmaning och väldigt kul. När jag ser att de förstår och att jag hittat den nyckeln – det ger något tillbaka till mig.

Lugi Fäktklubb skiljer sig från många andra fäktklubbar i landet genom att de har verksamhet på alla tre vapen inom fäktningen: florett, värja och sabel. Det vanliga är att föreningar specialiserar sig på ett eller två vapen men sällan alla tre. Föreningen har ungefär 100 medlemmar och står i år inför en flytt till större lokaler.

- Vi är lyckligt lottade i vår förening för vi har inte behövt aktivt leta medlemmar. De hittar av någon anledning till oss ändå, menar Simon som själv har florett som huvudvapen.

För att vara bra på fäktning, menar han, behöver du ha en balans av mycket. Både explosivitet, uthållighet, smidighet, bra koordinationsförmåga och fina rörelse med handen.

- Du måste vara finurlig och lura din motståndare och ligga steget för hela tiden, förklarar han.

Skånes idrottsledarstipendium delas i år ut för trettonde året i rad. 5 000 kronor går till idrottsledaren själv och 5 000 kronor till föreningen för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten.

- Det är jättekul att få stipendiet. Den bästa feedbacken får jag från barn och föräldrar men det här är också såklart väldigt positivt. Det ger en boost att bli uppmärksammad av sin förening även om jag tänker att det finns många andra som också lägger ner mycket tid i föreningen, säger han.

*Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.