- Det ligger mig inte riktigt för att vila. Det ger så mycket tillbaka att vara engagerad i föreningarna, säger Eleonor Örn som idag är 49 år och lägger mycket av sin tid på - inte bara en förening utan två.

Eleonor är bland annat ledare i löpargrupper och har styrelseuppdrag i föreningen Hässleholm Freeflow Athletic Club. Men hon är också mycket engagerad i Röke IBK. Engagemanget för innebandyn började redan för ungefär tolv år sedan som förälder då hennes söner spelade i klubben. Under åren inom innebandyn utövade hon själv inte någon idrott men vid 45-årsålder kände hon plötsligt att det var tid att börja träna.

- Då bestämde jag mig för att anmäla mig till en halvmara. I samband med det hade föreningen Hässleholm Freeflow ett lopp som de arrangerade. En kollega till mig var med i föreningen och tog med mig dit, berättar hon och säger att det var så hennes engagemang i Freeflow drog igång.

Freeflow är ett koncept som i korta drag innebär att göra idrott till något lustfyllt och spännande – för alla. Det handlar om inställningen till träningen och inte alltid om prestationen. Föreningen började som en fotbollsförening men erbjuder idag träning inom bland annat triathlon, löpning, basket och motion för barn. För två år sedan fick hon plötsligt frågan om att sitta med i styrelsen.

- Jag hade aldrig suttit i en styrelse och tänkte varför vill de att jag ska vara med? Vid samma tid fick jag dessutom också frågan att sitta med i styrelsen i Röke IBK. Min man hade under många år varit engagerad inom fotbollen men var det inte längre så då tyckte jag att det nu faktiskt gavs möjlighet för mig att tacka ja till båda, säger hon.

För Eleonor är det, precis som i yrkeslivet som lärare, viktigt att göra nytta. Hon betonar att när man är engagerad i Freeflow handlar det inte om pengar eller ens om idrottsliga framgångar. Det är den personliga utvecklingen för varje person som är i fokus. Det som driver henne är också att få fler att röra sig och träna.

- Jag tror att många känner att de inte vågar och att de inte kan. Eller att det kostar för mycket. Vi i Hässleholm Freeflow brinner för att det ska vara tillgängligt och öppet för alla som vill. Det ska passa den som utmanas men också för en 45-årig Eleonor som aldrig tränat i hela i sitt liv, säger hon som idag inte enbart är engagerad i föreningen utan också tränar en hel del löpning själv.

Hässleholm Freeflow arrangerar också loppisar från maj till november. Pengarna de får in på loppisen går direkt till föreningsverksamheten och Eleonor är en av dem i föreningen som ordnar med loppisen varje söndag.
När hon nu tilldelas Skånes idrottsledarstipendium, 5 000 kronor till henne själv och 5 000 kronor till hennes förening Hässleholm Freeflow för vidare utveckling av barn- och ungdomsverksamheten, planerar hon att springa Idre fjällmaraton 28 kilometer. Var pengarna till föreningen ska gå är en självklarhet för henne.

- Eftersom det är ett barn- och ungdomsledarstipendium så kommer vi lägga pengarna i föreningens barnverksamhet Freeflow kidz. Jag är såklart jätteglad för stipendiet men allra gladast blir jag över att någon har tagit sig tid att nominera och den som gjort det är vår ordförande i föreningen. Han är min största förebild som ideell kraft och jag ser verkligen upp till honom.

Vad tänker du kring Skånes idrottsledarstipendier?

- Jag tycker det är helt fantastiskt! Jag tycker Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelserna gör en enorm skillnad för föreningslivet. Att man uppmärksammar ledare på det här sättet visar ju att det jag gör märks och att någon har sett det.

*Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.