Hoppa till textinnehållet

Frågor och svar amorteringsbefrielse privatkund

Tre personer sitter och pratar med varandra på ett café
 • Amorteringsbefrielse innebär att du under en begränsad period inte behöver amortera på lån som inte redan är aviserade. Ränta betalas som vanligt.

 • Du ansöker om amorteringsbefrielse i din internetbank. Logga in och tryck på fliken Lån och sen på ansökningsknappen under rubriken Pausa din amortering tillfälligt.

 • Du som bedömer att din ekonomiska situation har eller kommer att påverkas med anledning av effekterna från coronaviruset covid-19.

 • Nej, det räcker att en av låntagarna skickar in ansökan. När den låntagaren skickar ansökan intygar hen samtidigt att övriga medlåntagare är informerade och att ni är överens om att en ansökan skickas in om amorteringsbefrielse för era gemensamma lån.

 • Du kan ansöka om amorteringsbefrielse för bolån och andra privatkrediter du har i Sparbanken Skåne.

   

  Undantag!
  Bankens betal- och kreditkort omfattas inte av amorteringsbefrielsen. Om du har frågor om det ber vi dig kontakta EnterCards kundservice.

   

  Medlemslån - här har du ett unikt försäkringsskydd. Skyddet ersätter dina kostnader för ränta och amortering upp till 2000 kr/mån vid arbetslöshet eller sjukdom. För ev frågor om betalskyddet ber vi dig kontakta BNP Paribas Cardif kundtjänst, de besvarar individuella frågor om betalskyddet, telefon 020-52 52 56.

 • Bolån – så länge gäller amorteringsbefrielsen
  För bolån ansöker du om amorteringsbefrielse längst till och med 31 augusti 2021. Omprövning kan komma att ske om 3 månader och om banken inte längre finner att skäl för amorteringsbefrielse föreligger kommer nytt första amorteringsdatum beslutas och meddelas dig som kredittagare.

   

  Andra privatlån – så länge gäller amorteringsbefrielsen
  För andra lån ansöker du om amorteringsbefrielse i 6 månader.

 • Du ansöker via internetbanken, men sedan december 2020 finns det nya begränsningar för hur länge vi kan bevilja amorteringsbefrielse med anledning av Covid19.

   

  2020-12-02 Nya regler från EBA (Europeiska Bankmydigheten) gällande amorteringsbefrielse med anledning av Covid19

  Detta omfattar bland annat att nya amorteringsbefrielser inte får överstiga en total tid om 9 månader. Tidsbegränsning omfattar endast nya amorteringsbefrielser som beviljas efter den 30 september 2020. Om samma kund beviljats amorteringsbefrielse inom ramen för riktlinjen före den 30 september 2020 ska denna period inkluderas.

  Mer info finns på Finansinspektionens hemsida EBA återinför riktlinjer om moratorium

   

  Dvs har du blivit beviljad amorteringsbefrielse pga Covid19 tidigare så räknas den tiden in i den totala tiden som får beviljas utifrån påverkan av Covid19 = 9 månader.

   

 • Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss på banken för att diskutera din situation. Du når oss på 0771-12 20 00 eller så kan du skicka ett meddelande via Kontakten i din internetbank.

   

  Den digitala rutinen via internetbanken, som är relaterad till Covid19, är en förenklad rutin som gör att det finns vissa begränsningar, regelverk och tidsramar som vi är skyldiga att förhålla oss till.

 • När banken beviljat din ansökan får du en bekräftelse i internetbanken eller via post om du inte har internetbanken. För närvarande tar det cirka 14 vardagar innan du får besked.

 • Det kan bland annat vara att namnet som du skrivit inte stämmer med personnumret, att några siffror i en medlåntagares personnummer blivit fel inskrivet.

 • Om du vill börja amortera igen kan du antingen ringa oss på 0771-12 20 00. Du är även välkommen att kontakta ett bankkontor.